GEN-I odpira hčerinsko družbo v Romuniji

»Če bodo na svetovnih borzah cene še padale, bomo tudi mi znižali cene na trgu. Lahko so torej takšne, kot so ponujene danes, ali nižje. Da mislimo resno dokazujemo ravno te dni, ko smo v sklopu promocijske akcije za blagovno znamko »Poceni elektrika« vsem manjšim poslovnim odjemalcem znižali cene za leto 2010,« je povedal predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob in dodal: «Priskrbeti si najugodnejše, vnaprej znane pogoje in možnost načrtovanja stroškov za tri leta vnaprej je za manjša podjetja v gospodarski krizi dobra izbira. Naša spletna stran in klicni center delata s polno paro.«

Družba GEN-I je na trg gospodinjstev vstopila marca, med manjše poslovne odjemalce (obrtnike in podjetnike) pa v začetku aprila letos in z blagovno znamko »Poceni elektrika«, ki deluje prek klicnega centra na brezplačni telefonski številki 080 15 58 ter spletnega mesta www.pocenielektrika.si, v sedmih mesecih pridobivala v povprečju tisoč novih odjemalcev vsak mesec. »Največji učinek in uspeh prihoda GEN-I na trg gospodinjstev in manjših poslovnih odjemalcev je ta, da se cene elektrike dejansko znižujejo. Po letih, ko smo spremljali eno za drugo samo podražitve elektrike, je resnična konkurenčnost vzpostavljena in cene se oblikujejo tržno. Na to smo najbolj ponosni in od tega nimajo koristi samo odjemalci GEN-I, ampak vsi slovenski obrtniki, podjetniki in gospodinjstva, ne glede na to, pri katerem dobavitelju so,« je poudaril dr. Robert Golob.

Da ne ostaja samo pri besedah tudi pri ugodnostih za gospodinjstva dokazuje jesenska promocijska akcija, s katero je GEN-I podaril brezplačni mesec električne energije tudi tistim svojim gospodinjstvom, ki so prišla h GEN-I že začetkom te promocijske akcije in zato niso bila deležna te ugodnosti. Tako so vsakemu izmed skoraj 7 tisoč gospodinjstev podarili v povprečju 40 evrov. »Strošek te ugodnosti je za GEN-I velik, vendar so to naša prva gospodinjstva in želimo, da so zadovoljni,« je pojasnil dr. Robert Golob in dodal, da enako velja za manjše poslovne odjemalce, »želimo, da se po dolgih letih nenehnih podražitev zadovoljstvo strank ustvarja tudi tako, da je presenečenje pozitivno in v obliki znižanja cen. V kratkem bomo vse naše manjše poslovne odjemalce obvestili, da jim bomo dodatno spustili cene za leto 2010. Pri GEN-I ni drobnega tiska, smo edini ponudnik električne energije, ki ima javno objavljen cenik za manjše poslovne odjemalce (na spletni strani) in pri katerem lahko manjši poslovni odjemalci pogodbo razdrejo brez pogodbenih kazni. Nikogar ne zadržujemo z izstopnimi ovirami.« Ostali ponudniki cen nimajo javno objavljenih in zaračunavajo visoke pogodbene kazni. Ti stroški kritne prodaje znašajo od 20 % vrednosti celotnega predvidenega prometa naprej, GEN-I pa je naletel celo primere, kjer je konkurenca kot pogodbeno kazen določila kar celoten predviden promet.

»Poleg pozitivnih izkušenj in uspešnega pridobivanja strank, je imel GEN-I tudi nekaj začetnih težav, za katere se strankam resnično iskreno opravičujemo, jih skušamo o tem nenehno in sproti obveščati ter jih odpraviti, kolikor hitro je to mogoče,« je povedal dr. Golob in pojasnil, da je GEN-Iju povzročal težave obračun po dejanski porabi, saj SODO kljub zakonski obvezi, ni hotel ali zmogel posredovati podatkov o števčnih stanjih do 6. dne v mesecu. Če namreč GEN-I ne prejme podatkov do petega v mesecu ne more izstaviti računov v roku za izdajo računa. Na vprašanje kako bo družba GEN-I ukrepala? pravi dr. Golob, da »smo zaradi koristi naših strank vzpostavili naš lastni (vzporedni) sistem za spremljanje števčnih stanj in ravno te dni smo izdali prve račune.« Vzporedno s tem pa bo družba GEN-I najverjetneje vložila tožbo proti SODO zaradi neizvajanja zakonskih obveznosti. »Najbolj žalostno pri tem je, da vsak odjemalec prek plačevanja omrežnine dejansko plačuje z zakonom določene storitve, ki jih opravlja (ali pa ne) SODO,« je povzel predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob.

Julija 2007 se je dokončno zgodila popolna liberalizacija slovenskega trga z električno energijo, vendar resnični test te liberalizacije izvaja letos GEN-I. »Mi smo prvi, ki gremo čez prakso številčnejših migracij k nam, kot dobavitelju. GEN-I torej preizkuša liberalizacijo na lastni koži, na konkurentih v tem prostoru in na nekaterih drugih institucijah na področju energetike. S prakso izvajanja postopkov zamenjave dobaviteljev torej orjemo ledino, je zaključil dr. Robert Golob.

Širitev poslovne infrastrukture skupine GEN-I »Ker želimo držati obljubo, da bomo najcenejši tudi v prihodnosti, vlagamo v utrjevanje mednarodnega položaja in v razvoj razvejane mednarodne infrastrukture,« pravi predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob. V okviru utrjevanja mednarodnega položaja skupine GEN-I je trenutno v teku registracija nove hčerinske družbe v Romuniji, ki bo do konca tega leta pridobila licenco za trgovanje z električno energijo ter s tem vstopila na romunski trg na debelo. »Z odprtjem hčerinske družbe GEN-I Bucharest Ltd. v Romuniji se začenja poleg trgovanja tudi prodaja končnim odjemalcem na tem trgu, ki ima letno porabo skoraj 60 TWh (op. Slovenija ima letno porabo cca 14 TWh),« je povedal dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I.

Aktualne novice